Aby bylo v kuchyni příjemně, měla by v této kromě aspoň zdánlivého ‚rohu hojnosti‘ panovat i čistota. Protože platí-li někde ono okřídlené ‚čistota = půl zdraví‘, pak je to především v kuchyni, kde se skladuje to, co je určeno k jídlu, kde se manipuluje s tím, co má následně projít naším zažívacím traktem. A tak by mohla zejména zde představovat kdejaká nečistota možný zdroj infekce a zdravotních problémů.
Čemuž pochopitelně sekunduje i estetická stránka věci, tedy to, že je na uklizenou kuchyň pohled daleko příjemnější než na něco upatlaného, zmazaného nebo v krajním případě dokonce plesnivého a hnijícího.
Prostě by měla být taková .
Míst, jež si vyžadují – co se čištění týká – zvláštní pozornost, je v kuchyni povícero.
1) Digestoř. Touto se odvádí pára vznikající při vaření, přičemž se v ní usazuje i mastnota unikající s těmito výpary. Je záhodno ji tak vyčistit, a to nejlépe po každém velkém vaření, měla by se důkladně omýt teplou vodou s použitím přípravků odolávajících mastnotě.
2) Sporák. Plynový je třeba rozebrat a odstranit i možné zbytky uniklého jídla pod plynovými hořáky, sklokeramické desky se čistí přípravky určenými extra pro ně s následným opláchnutím vodou, respektive speciální škrabkou, podobně jako je tomu u indukční desky.
3) Trouba. Měla by se čistit hned po pečení, zaschlé nečistoty lze odstranit speciálními přípravky nebo něčím z „lidové tvořivosti“, jako je směs vody a kypřicího prášku, respektive pasta z jedlé sody a vinného octa.
Tato místa bývají nečistotou při vaření ohrožena nejvíce. Jenže je nasnadě, že ani důkladné vyčištění těchto není ještě ani zdaleka vším. Protože míst, jež by neměla zůstat opomenuta, je logicky daleko více.
a) Lednice, jež by při dlouhodobém zanedbávání mohla i pěkně nepěkně zapáchat.
b) Myčka, v níž se mohou zachytit kdejaké zbytky z toho, co pro nás kdy vyčistila.
c) Dřez, v jehož odtoku se to fujtajblem doslova hemží.
d) Přetékající odpadkový koš, jenž je třeba vysypávat a kvůli roztékajícím se zbytkům nejednou nejen to.
e) A vlastně i totéž, co v jiných místnostech, podlahou počínaje a pavučinami pod stropem konče.
Kuchyni je zkrátka třeba udržovat v čistotě. V žádném případě by se člověk neměl vymlouvat na to, že ji čistit netřeba, protože se tam vaří jenom z vepřového a prase je na chlívek zvyklé.